Även om bowling inte är en särskilt stor sport i Sverige, har den länge varit folksporten nummer ett i USA. Eftersom det är en förhållandevis billig sport har den kunnat utövas av människor i de flesta samhällsklasser. Det har dessutom vuxit fram ett slags folknöjeskultur kring bowlingen, med bowlinghallar som också har barer och restauranger i anslutning till banorna. Därtill bowlar man ju under tak, vilket gör bowlingen till en ultimat allvädersport. I Sverige har bowlingkulturen en trogen skara anhängare. Vissa av dessa tävlar till och med, och det finns även tävlingar för handikappade bowlare, som Action Jubilar Open.
Man kan bowla även sittandes
För handikappade utövare av bowling finns det möjlighet att exempelvis sitta under det att man rullar sitt klot. Bosse Lindahl är årets mästare i bowling, i just denna klass av bowlare. Bland över 300 deltagare från hela landet korades han till vinnare i Action Jubilar Open. Eftersom bowlingen utövas inomhus och utan några särskilt krävande rörelser, finns det goda möjligheter att handikappanpassa sporten, utan att mista viktiga moment. Det är alltså inte så konstigt att en tävling inom handikappbowling lockar så många deltagare, från alla delar av landet. Viktiga värden som gemenskap och tävlingsanda kan alltså spridas bortom de mest atletiska sammanhang.
En importerad sport, som så många andra
Bowlingen kom till Sverige redan år 1909, då den första banan invigdes på Hotell Regina i Stockholm. Till sportens hemland, USA, kom bowlingen först i form av kägelspel med tyska invandrare. Man kan även undra om inte den klassiska engelska sporten bowls har haft inverkan. Namnet låter ju bekant i sammanhanget, och sporten utövas genom att rulla ett klot, om än oftast utomhus och inte mot käglor. Oavsett sportens ursprung har bowling fått visst fäste även här i Sverige. Vi har idag cirka 250 bowlinghallar, som gemensamt erbjuder ungefär 2 500 individuella banor. Detta bör jämföras med USA, som kan skryta med hela 110 000 banor!