Just kostnaden för att bowlingklot är en mycket relevant fråga när man börjar spela bowling eller har spelat ett tag. Ett traditionellt bowlingklot kostar från en knapp tusenlapp och uppåt. Det finns en rad faktorer som påverkar priset; material, klotets tyngd och specialegenskaper. De billigaste kloten är tillverkade i plast och särskilt lämpade för barn. Avancerade spelare ställer högre krav på material och egenskaper hos klotet och det gör att priset ökar. Du får också räkna med en kostnad för att få fingerhålen borrade i klotet. Undrar du hur man tillverkar att bowlingklot? Svaret på dina frågor hittar du i det här klippet: ”Så görs ett bowlingklot”.
Grundteknik och skruvade slag
Bowling är både en krävande sport och en rolig hobby. För att nå elitnivå krävs, precis som i alla andra sporter, mycket och fokuserad träning. Först ska du hitta ett klot som passar dig, kloten finns i olika storlekar och är olika tunga. När du har hittat ett klot som känns bra, ska du lära dig tekniken för hur man får iväg klotet så att det träffar käglorna och inte rännorna som finns på båda sidorna om banan. Till att börja med kanske du inte får ner mer än hälften av käglorna men ju mer du övar desto bättre kommer det att gå. När grundtekniken sitter kan du börja öva på att skruva klotet. Kontrollerade skruvar kommer göra att klotet hamnar precis rätt och du kommer slå betydligt fler spärrar och strikes än tidigare. Blev du trött av att träna bowling? Då kan du slappna av i en ny soffa i träningslokalen. Ät lite när du vaknar och sedan är du redo för nästa bowlingpass.
Var noga när du väljer klot
Innan du har bestämt dig för om bowling är något för dig eller inte, kan du låna skor och klot av bowlingklubben. När du har bestämt dig för att satsa på bowling är det en fördel att investera i egen utrustning. Det finns några saker att tänka på inför köp av bowlingklot, hål och vikt. Till att börja med, vilken budget har du och vad ska du använda klotet till? Ska du spela på hobbynivå eller tänker du göra en elitsatsning? Grepplängden, d.v.s avståndet mellan fingerhålen, är det allra viktigaste att tänka på när du väljer klot. Du ska kunna stå upprätt med klotet i handen utan att känna att du måste ta i för att inte tappa klotet. När du köper ett eget klot måttbeställs borrningen av hålen efter din hand. Klotets vikt är nästa viktiga aspekt att ta hänsyn till. En generell regel är att klotets vikt ska vara 10% av din kroppsvikt men även här är det viktigt att hitta ett klot som känns bra.